Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel herindeling

12-02-2021 | De Tweede Kamer heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het herindelingsvoorstel Beemster & Purmerend. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Als zij ook instemmen met dit voorstel is de herindeling een feit. Eerder stemden beide gemeentes, de provincie Noord-Holland en de Ministerraad al in met de fusie.
 
Het besluit van de Tweede Kamer leidt ertoe dat de gemeente Purmerend in nieuwe samenstelling circa 90.000 inwoners telt en een oppervlakte van 97 km² beslaat. De herindeling is per 1 januari 2022.
 
Burgemeester Karen Heerschop: “Weer een stap dichterbij de fusie. Ik merk dat we steeds dichter naar elkaar aan het groeien zijn. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. Overal waar ik kom, wordt de link gelegd met de fusie. Zoals van de week bij het bezoek aan het Purmerends Museum. Waar de directeur originele toekomstplannen heeft, waarin hij zowel Beemster als Purmerend meeneemt. Ik vind dat prachtig om te zien hoe vanzelfsprekend dit gaat.”
 
Burgemeester Don Bijl: “Inderdaad op papier worden de beleidsvoorstellen steeds meer gezamenlijk opgesteld en vastgesteld. Kijk naar een Integraal Huisvestingsplan voor scholen of de gezamenlijke commissievergaderingen over het economisch beleid. Voordat het allemaal op papier staat, bedenken we de koers samen. Mooi om te zien en fijn dat dit soepel verloopt.”